Никола Тесла (1856 - 1943)

Веома је тешко на ограниченом простору и с мало речи писати о овом стваралачком генију чије је име крајем прошлог века постало синоним проналазаштва у научним, техничким и уопште интелектуалним круговима. У доба када је електрицитет сматран за тајанствену силу, долази на овај свет Никола Тесла, "... постаје као личност из бајке, која као да је припадала далекој будућности или пак као да је дошла из мистичног царства богова ...".

У ноћи између 9. и 10. јула 1856. године, у дому православног свештеника Милутина Тесле и његове жене Ђуке, у селу Смиљану у Лици, родио се Никола Тесла, човек који ће силним замахом своје проналазачке моћи изузетно допринети стварању савременог света електричне енергије - света модерне цивилизације.

Тежак је и трновит био пут овог великана науке. Још у детињству је наилазио на тешкоће које је једва савладао, а и касније су га многи људи злобом, пакошћу, завишћу и неразумевањем ометали у раду. Међутим, све ово није обесхрабрило Теслу нити га је могло сломити, чак ни онда када се обрео у Америци само са четири цента и нешто властитих забележака, или када је морао да ради као надничар на копању канала за два долара дневно. Али, "... ићи напред на свом изабраном пољу рада, долазити до плодова својих идеја ..." био је закон Теслиног опстанка.

Овај ненадмашни геније је у области електротехнике обогатио свет са преко 700 евидентираних проналазака.а према неким ауторима овај број прелази 1000. За низ Теслиних проналазака се може рећи да су били толико изнад његовог времена, да ни америчка трка, брзина и тадашња практичност нису били у стању да их прате, па су се многи његови проналасци реализовали касније, а многи његови опити ни до данас нису поновљени.

Теслини патенти

Велики број Теслиних патентираних проналазака представља темеље нових области електротехнике:

01

Произвођење и преношење електричне енергије помоћу наизменичне струје.

02

Техника високих напона. Проналасцима из ове области Тесла је, између осталог, ударио и темеље без којих се савремена физика а нарочито физика атомског језгра не може ни замислити..

03

Мотори наизменичне струје. Теслин полифазни систем и, као основа, Теслино обртно магнетно поље.

04

Бежична телеграфија, телемеханика и радиотехника. Тесла је дао низ проналазака из ових области који данас долазе до изражаја и у савременој обради представљају до сада највиши степен развоја технике као што су радар, телевизија, дириговање пројектилима и ракетама ...

05

Високофреквентне струје или Теслине струје. Осим индустријске примене, ови Теслини проналасци представљају базу за даље проналаске и савремена истраживања у области физике и електротехнике.

06

Проналасци физиолошког дејства Теслиних струја и њихова примена за лечење. На овим проналасцима се заснивају разноврсне и врло ефикасне методе лечења помоћу електрицитета (а које су добиле разне називе као "дарсонвализација", "дијатермија", "теорија кратких таласа" и сл.).

Теслини проналасци

Поред ових фундаменталних области следи низ Теслиних проналазака из његових каснијих година, како патентираних тако и оних евидентираних у његовој визији, као:

01

Радови на генератору за производњу зрачења свих врста највећег интензитета ("... овако произведена енергија би се могла преносити помоћу зрака или снопа зракова бескрајно малог пресека ..."). (Ово откриће је касније погрешно названо "зраци смрти").

02

Теслина турбина високог притиска и низ направа конструисаних на основу ове турбине, вибрациона машина, термомагнетни мотор и генератор, низ мерних апарата, електрични систем за железницу, изуми у области флуидике (који ће се тек касније појавити као саставни део у рачунским машинама, радови који су поставили основе електронском микроскопу и сл.

03

Радови на примени система једносмерних струја врло високих напона за преносе електричне енергије на велика растојања.

04

Радови на уређајима помоћу којих би се снага у знатној јачини могла слати у међузвездани простор ...

Последњи евидентирани патенти су из 1929. године а односе се на ваздушне летелице и апаратуре за ове летелице.

Далеко би нас одвело набрајање свих Теслиних проналазака од којих сваки представља област за себе. Такви су његови огледи добијања вештачких муња у Колораду, изазивање вештачких земљотреса, бежични пренос енергије, систем осветљења светских размера, патенти, поновљени и непоновљени огледи, његови визионарски снови пионира васионских летова ...

"Тесла има више оригиналних проналазака него ико други у историји. Сматра се да је већи него Архимед, Фарадеј, Едисон ... Фундаментална а исто толико револуционарна открића својом смелошћу превазилазе све што постоји у историји света. Он је искорачио за читаво столеће испред свога времена" (Гернсбак).

Овај џиновски ум на пољу технике поседовао је задивљујућу урођену скромност у начину живота и према свим почастима и признањима која су му одавана. Није за себе тражио ништа. Одбио је да прими и Нобелову награду и многа одликовања, дипломе и почасти. "... За славу и све богатство света не дајем ништа. Тако сам створен, задовољство налазим у раду ..."

Никола Тесла је неизмерно волео крај из којег је потекао и његове људе. У својој старој домовини био је, након одласка у Америку, свега два пута. Београд је посетио 21. маја 1892. године на позив делегације Велике школе и Српског инжењерског друштва а након својих чувених предавања у Лондону и Паризу. У Београду, где је одржао предавање у сали Капетан-Мишиног здања, одушевљено је дочекан. После предавања, а након обиласка града, приређен је банкет у Теслину част где га је нарочито одушевио Змај Јова својим поздравним стиховима. У говору који је овом приликом одржао, Тесла је, између осталог, рекао "... У мени има нешто што може бити и обмана, као што често бива код младих и одушевљених људи. Али, ако будем срећан да остварим само неке од својих идеја, биће то доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми да је то дело једног Србина ...".

Никола Тесла је био пријатељ напредног човечанства,слободољубивих народа и поборник мира. Иако већ у дубокој старости, у току рата енергично је дизао свој глас против фашизма и изражавао велику љубав и дивљење према борби народа из кога је потекао, према борби за нови свет - Теслин свет, "... свет у коме неће бити експлоатација слабог од стране злог, где неће бити понижавања сиромашног од силовитог и богатог, где ће дела ума, науке, уметности служити целини за улепшавање и олакшавање живота, а не појединцима за стицање богатства. За свет који неће бити свет погажених и понижених, већ слободних људи и народа једнаких у достојанству и поштовању човека".

Много би се још могло говорити о Тесли као човеку, инжењеру, проналазачу, хуманисти и визионару и увек би остало неказаног или недореченог.Јер, како је писао један његов савременик, "... заиста је велики простор који дели нас обичне људе од овог умног и моралног колоса за чије су мерење наше просечне димензије немогуће".


Можда је довољно наћи се у Музеју Николе Тесле, окружен малим бројем материјалних доказа оних безбројних идеја и исполинских мисли које су се рађале снажним блеском у том ненадмашном уму, попут блескова муња и парања громова, и ту осетити величину овог човека.