МАРТ
31
ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ У ЕД СУБОТИЦА – ПОДРШКА ИЗГРАДЊИ БРЗЕ ПРУГЕ

 

Модернизација пруге Суботица-Хоргош-државна граница-Сегедин била je предуслов за наставак радова на изградњи брзе пруге Нови Сад-Суботица, јер је тако преусмерен железнички теретни саобраћај.

Према речима директора Огранка Електрострибуције Суботица Душка Петровића измештање 11 електроенергетских објеката обухватило је 10, 20 и 0,4 kV надземну и кабловску мрежу. Такође је обезбеђено и напајање нових стајалишта на тој деоници пруге. До краја ове године ће бити измештени сви ЕЕО да би несметано могли да буду изведени радови на брзој прузи Нови Сад-Суботица-Келебија-државна граница.

Уз брзу пругу од Фекетића до Келебије која пролази делом дистрибутивног подручја ЕД Суботица, биће изграђено осам нових ТС и реконструисане четири постојеће зидане трафостанице. Измештање обухвата 35kV далеководе, 20kV,10kV и 0.4kV надземну и кабловску мрежу, као и прикључке. Радови ће се изводити читаве године.

 

МАРТ
06
ЕЛЕКТРОДИСТРИБУТИВНИ СИСТЕМ ИЗДРЖАО ТЕСТ ПРИРОДЕ

 

И ове зиме, у неколико наврата, Србију је захватило јаче снежно невреме, које је изазивало проблеме за становништво, али које је било и изазов за електроенергетски систем. Монтери Електродистрибуције Србије и овога пута били су у првом реду у борби за нормализацију ситуације и санирању штете од природних непогода .


И ове зиме најјачи удар поднело је Дистрибутивно подручје Краљево које обухвата око четвртине укупне површине Србије од око 25 хиљада квадратних километара на територији 11 градова и 44 општине. То су углавном брдско-планински предели од Богатића на северу, до Тутина на југозападу, те Деспотовца на истоку. ДП Краљево се стара за снабдевање око 930 хиљада корисника преко електродистрибутивне мреже дуге око 65 хиљада километара и са око 13 хиљада трафостаница.

Посебно је било јако невреме које је крајем фебруара погодило западну Србију, а пре свега територије Огранака ЕД Ужице и Ваљево. Реаговало се брзо и организовано у складу са ситуацијом. Успостављена је добра координација, па су у најкраћем року пристигле и колеге из Огранака који нису били погођени невременом. Сви су били добро опремљени потребним материјалом, па су уз велико пожртвовање успели да отклоне кварове настале због невремена у најкраћем могућем року. Механизација се пробијала кроз сметове до места рада уз асистенцију локалних самоуправа чија су комунална предузећа рашчишћавала путне правце.

Систем је показао отпорност. Кварови су отклањани брзо, захваљујући доброј организацији руководства ОДС-а, инжењера сектора за одржавање ДП Краљево и диспечера, те преданим радом монтера на терену који су препешачили на десетине километара, уклањали попадала стабла и пробијали се до места кварова.

Монтер Ђорђе Којић прича да су за санирање квара на магистралном далеководу 10 kV за Велику Реку у околини Малог Зворника екипе електромонтера пешачиле око 4 километра по снегу, а да су материјал и опрему носили под нагибом од 45 степени. Мештани су тракторима помогли да се нови стубови довуку у близину места уградње, а један део пута монтери су стубове ручно вукли и подигли. На обронцима Повлена и другим брдско-планинински деловима Ваљева монтери су у рекордном року отклонили кварове на далеководима који су настали као последица снежног невремена, прича монтер Стефан Петрић. „Како би се то остварило потребно је много рада, труда и пређених километара. Важна је и добра комуникација са руководиоцима који осим што прате реализацију посла, обезбеђују и све што је потребно за рад“, каже Стефан.


Фото: В.д. директора Електродистрибуције Србије Бојан Атлагић са монтерима на терену

 

И ДИРЕКТОР АТЛАГИЋ СА МОНТЕРИМА

В.д. директора Електродистрибуције Србије Бојан Атлагић обишао је монтере на више локација на терену и упознао се са динамиком радова на санацији штете од снежне олује.

- Радници Електродистрибуције Србије, а посебно монтери, још једном су показали у овим ванредним околностима пожртвованост и велико залагање, како би у веома отежаним условима на терену, снегу, сметовима, непроходним путевима, у најкраћем могућем року санирали све штете коју је снежна олуја нанела дистрибутивној мрежи и како би сви наши корисници у најкраћем могућем року поново добили напајање електричном енергијом - нагласио је в.д. директора Бојан Атлагић. Он је указао и на добру сарадњу и координацију са органима локалних самоуправа, како би се обезбедило расчишћавање приступних путева до ЕЕ објеката на којима је требало санирати штету.


 

НА МУЦИ СЕ ПОЗНАЈУ ЈУНАЦИ

Сa великим зимским искушењима ове зиме суочили су се и монтери у Дистрибутивном подручју Ниш. Ниске температуре, јак ветар, снег и лед, правили су неколико пута ове зиме проблеме на дистрибутивном систему. Почетком децембра прошле године, према речима Андрије Станића, шефа Службе за одржавање ЕЕО и ММ Огранка Зајечар, уз већ нападали снег у реону погона Бор током вишедневне појаве густе и влажне магле, уз мраз, дошло је до стварања велике количине леда која је „оковала“ вегетацију као и стубове са проводницима. Највећа штета у то време десила се на далеководу 10kV Дубашница.

И поред тога што је густа и залеђена вегетација терен дуж далековода учинила неприступачним, а да је јак и хладни ветар температуру на отвореном спуштао и на минус 15 степени, руководилац погона Бор са свим радницима Службе одржавања ЕЕО и ММ погона Бор радио је на терену и до 12 сати дневно, све док и последњи квар није био отклоњен, подвукао је Станић Почетком јануара снежни талас захватио је територију коју покрива огранак Електродистрибуције Лесковац, и то пре свега планинска подручја Власине, планинских села Сурдулице, као и општина Црна Трава и Власотинце. Према речима руководиоца Сектора за одржавање ЕЕО и ММ у Огранку Електродистрибуције Лесковац Александра Анђелковића, ни најстарији монтери нису памтили да је за једну ноћ пало толико снега. Сметови су понегде били већи и од два метра.

-Подручја кроз која наши далеководи пролазе су у тим пределима и иначе тешко приступачна а у овим условима је то било скоро немогуће - истакао је Анђелковић. -Наши монтери су у сарадњи са локалном самоуправом која је ангажовала своју механизацију успели донекле да се пробију возилима, а даље су на сваки квар стизали пешке, кроз сметове, и у најкраћем могућем року су отклонили све кварове - наводи Анђелковић.


 

И ТРАКТОР У АКЦИЈИ

Од руководиоца Сектора за одржавање ЕЕО и ММ ДП Ниш, Саше Кордића сазнајемо да је у санацији 10 kV далековода Јастребац на подручју огранка Прокупље коришћен трактор. Најпре, према Кордићевим речима, трактор је послужио за пробијање приступног пута кроз наносе снега до мреже 10 kV и санације квара на далеководу за Јастребац. Након пробијања пута, трактор је вукао стубове, који су после замењени.


 

JАН.
28
ДВЕ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ СРБИЈЕ Д.О.О. БЕОГРАД

 

Свечано и радно обележили смо 28. јануар – Дан Електродистрибуције Србије. Са задовољством можемо да констатујемо да је свој други рођендан Електродистрибуција Србије дочекала као снажна и стабилна компанија, једна од најзначајнијих у електроенергетском систему наше земље.


Фото: Александар Керекеш Кеки

Година иза нас била је пуна великих изазова. Пре свега, треба истаћи да се читав свет суочио са глобалном енергетском кризом, и то у тренуцима када још увек пандемијска криза није у потпуности прошла. И поред свега тога, Електродистрибуција Србија је постигла запажене резултате у остваривању своје основне функције као Оператора дистрибутивног система - обезбеђивања квалитетног функционисања дистрибутивног система електричне енергије у Републици Србији.

Са успехом смо се суочили и са изазовима зимске сезоне, када су велике снежне непогоде у више наврата направиле велику штету на дистрибутивној мрежи, посебно у брдско-планинским пределима наше земље. Уз добру организацију и велико залагање свих запослених, а посебно наших монтера на терену, све штете на дистрибутивној мрежи су саниране у најкраћем могућем року, и поред свих тешкоћа и ограничења – јаког ветра, снежних наноса и непроходних путева. Реализоване су и значајне инвестиције у модернизацији наше дистрибутивне мреже, као и у изградњи нових и модернизацији постојећих електроенергетских објеката, а пре свега трафостаница, које ће омогућити стабилније снабдевање корисника, али и прикључење нових корисника на мрежу. Дајемо значајан допринос и реализацији великих инфраструктурних пројеката од националног значаја, од брзе пруге Нови Сад – Суботица до деоница аутопута „Милош Велики“ и Моравског коридора.

Реализован је и велики број прикључака за нове фабрике страних инвеститора, попут „МTU“ у Старој Пазови, „Тоyo Tires“ у Инђији, „Brose“ у Панчеву. У години иза нас, Електродистрибуција Србије интензивно је учествовала и у активностима на прикључењу купаца-произвођача електричне енергије на дистрибутивну мрежу, а настављен је и повољан тренд смањивања губитака у испоруци електричне енергије. Планови у овој години су амбициозни и зато очекујемо наставак добрих резултата.

В.д. директора Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд

Бојан Атлагић

 

Септ.
28
СВЕЧАНО ОТВОРЕНА НОВА ТРАФОСТАНИЦА 110/35/10 кВ НА УБУ

 


Фото: ЕДС/Александар Василић

На Убу је свечано пуштена у рад нова трафостаница 110/35/10 kV, која је прикључена на нови двосистемски далековод 110 kV ЕМС-а. Свечаном отварању присуствовали су в.д. директор Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд Бојан Атлагић, директорка Електромреже Србије Јелена Матејић и градоначелник Уба Дарко Глишић. В.д. директор Електродистрибуције Србије Бојан Атлагић је нагласио да је пуштање нове трафостанице на Убу веома значајан догађај за електроенергетски систем Србије, као и за саму општину Уб. Он је нагласио да је нова трафостаница ТС 110/35/10 kV настала реконструкцијом некадашње трафостанице ТС 35/10 kV.

„У нову трафостаницу је уграђена најсавременија опрема, а укупна инсталисана снага ове трафостанице је 31,5 MVA, са могућношћу да се инсталисана снага удвостручи, када буде било потребе“, нагласио је Атлагић.

Он је истакао да је у овај пројекат укупно уложено око 300 милиона динара.

„Значај нове трафостанице за општину Уб је у томе што ће обезбедити стабилније и квалитетније напајање електричном енергијом и боље напонске прилике, а за Електродистрибуцију Србије је веома важно што ће нова трафостаница смањити губитке на овом подручју“, рекао је в.д. директора Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд Бојан Атлагић. Он се захвалио општини Уб на помоћи у реализацији овог капиталног пројекта, као и свим извођачима радова.


Фото: ЕДС/Александар Василић

Директорка Електромреже Србије Јелена Матејић је нагласила да је нова трафостаница прикључена на преносну мрежу ЕМС-а новим двосистемским далеководом, по принципу улаз -излаз, од постојећег далековода 110 kV ТС Тамнава Западно поље – ТС Ваљево 3. Она је нагласила да је нови далековод дугачак више од 8 километара, а подигнуто је 38 стубова. Укупна вредност новог далековода износи око 200 милиона динара. Градоначелник Уба Дарко Глишић захвалио се Држави Србији, Електродистрибуцији Србије и ЕМС-у на великој инвестицији од укупно око пола милијарде динара, која ће омогућити стабилније и квалитетније снабдевање електричном енергијом, али и даљи развој ове општине. Он се посебно захвалио Електродистрибуцији Србије на помоћи у унапређењу дистрибутивне мреже у циљу задовољавања захтева инвеститора на територији општине Уб.

 

Септ.
08
ПЛАНИРАНА ИСКЉУЧЕЊА ЗБОГ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ТРАФОСТАНИЦЕ ТС 110/35kV БЕОГРАД 10

 

Због обимних инвестиционих радова на реконструкцији трафо станице ТС 1 10/35kV Београд 10, који су планирани за недељу 11.9.2022. у периоду од 6,00 – 14,00 часова, без електричне енергије биће следећи потрошачи:

 

  1. 1. Већи део конзума трафо станице ТС 35/10kV Обреновац
  2. 2. Већи део конзума трафо станице ТС 35/10kV Стублине
  3. 3. Цео конзум трафо станице ТС Ратари
  4. 4. Цео конзум трафо станице ТС 35/10kV Ворбис
  5. 5. Мањи део конзума трафо станице ТС 35/10kV Умка.

 

Планираним искључењем у недељу 11.9.2022. године од 6,00 – 14,00 часова биће обухваћена следећa насеља у општини Обреновац: Уровци, Звечка, Трстеница, Скела, Обреновац, Ратари, Рвати, Кртинска, Бело Поље, Бргулице, Бровић, Дрен, Грабовац, Љубинић, Орашац, Пироман, Ушће, Велико Поље и Вукићевића, као и део насеља Умка на територији општине Чукарица.

Напомињемо да ће делови наведеног конзума у недељу 11.9.2022. године у периоду 4,00 – 6,00 часова сукцесивно бити искључивани са мреже, због припреме радова. Такође, по завршетку радова, у периоду од 14,00-15,00 часова напајање наведеног конзума биће сукцесивно обнављано.

Детаљније информације корисници могу наћи на интернет презентацији Електродистрибуције Србије www.elektrodistribucija.rs у рубрици Планирана искључења

 

АВГУСТ
20

 

ОДЛОЖЕНИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ТРАФО СТАНИЦЕ БЕОГРАД 10

Због најављених непогода са грмљавином, планирани инвестициони радови на реконструкцији трафо станице ТС 1 Београд 10, који су требали да се реализују у недељу 21.8.2022. у периоду од 6 – 14 часова, одложени су до даљњег. О новом термину радова јавност ће бити благовремено обавештена.

Радови су одложени због безбедности извођача радова, с обзиром на најављене непогоде са грмљавином. Због овог одлагања, конзум који обухвата насеља на територији општине Обреновац и део насеља Умка на територији општине Чукарица неће бити планирано искључени са дистрибутивне мреже у недељу 21.8.2022.

 

MAJ
6
ПЛАНИРАНИ РАДОВИ

 

Због планираних радова ЕМС-а, дана 8.5.2022 од 05:00 до 10:00 h без напајања ће бити следећа београдска насеља:

Општина Земун

Насеља: Батајница, Соко-салаш (насеље), Угриновци, Бољевци, Грмовац,  Алтина, Земун поље, Мала пруга, део насеља Горњи град, Калварија, центар Земуна ка Кеју Ослобођења, део насеља Сава Ковачевић, Плави хоризонти, део насеља Војни пут (блок 1, блок 2), Бусије.

Општина Сурчин

Насеља:Сурчин, Бечмен, Добановци, Петровчић, Јаково, Прогар, Кључ, Бољевци.

Општина Нови Београд

Насеља:Ледине, део Новог Београда од улице Тошин бунар до старог Меркатора, делови блокова ка Савском насипу 45,44,70 и 70а, 61 и 64 ка Омладинских бригада, делови блокова око Сава центра од Владимира Поповића до општине Нови Београд са стране Штарк Арене, део Бежанијске Косе, Галеника, део око Кванташке пијаце.